30.05.2011 | 19:10

Чому Полтавщина святкує рік кажанів

Всі види кажанів Полтавської області занесені до Червоної книги України та потребують постійної охорони

Відповідно до Резолюції шостої Наради Сторін Угоди про збереження популяцій європейських кажанів за пропозицією Секретаріату Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин 2011-2012-й роки проголошено міжнародними роками кажанів.

Ряд рукокрилі (кажани) — великий ряд ссавців, здатних активно літати. Його представники поширені на всіх континентах планети від північної межі лісу до тропіків і пустель Австралії (крім Антарктиди). Живляться переважно комахами, хоча для багатьох видів їжею служать плоди, нектар квітів, дрібні хребетні й навіть кров великих ссавців (група вампірів). Потаємний нічний спосіб життя, безшумні польоти, своєрідна зовнішність породили багато легенд і фантастичних оповідань про цих на диво цікавих та корисних тварин.

Проте слід згадати і ще одну назву цих тварин — летючі миші, хоча насправді до мишей (які є гризунами) вони ніякого відношення не мають. Саме завдяки такій назві рукокрилі натерпілися немало лиха, оскільки їх часто ототожнювали з шкідниками — мишовидними гризунами. Дрібні кажани дещо нагадують мишей, хоча зовнішній вигляд рукокрилих своєрідний. Серед них є і досить великі представники: летючі собаки і лисиці.

Рукокрилі — єдина група ссавців, здатних до довготривалого активного польоту. Їх крило утворене шкіряною перетинкою, що охоплює видовжену передню та задню кінцівки тварин. Хоча кажани добре бачать, в темряві очі використовуються ними менш за все. Кажани «бачать» вухами: випромінюючи серії ультразвукових сигналів на частоті 20-120 кГц и сприймаючи відлуння, вони розрізняють об’єкти величиною до 0,08 мм. Це дозволяє їм успішно орієнтуватися та полювати у темряві.

У фауні України налічується 26 видів рукокрилих. Всі вони занесені до третього видання Червоної книги України. Найбільше їх видове різноманіття характерне для Українських Карпат і зони широколистих лісів та Гірського Криму. Найменший вид фауни України (нетопир-карлик) може поміститися в сірниковій коробці, найбільший (вечірниця велетенська) — за розмірами не більше горобця. Всі види нашої фауни (як і більшість видів ряду) — комахоїдні. За добу кажан з’їдає комах (серед яких багато шкідників) у кількості, що дорівнює 1/2 — 1/3 ваги тварини. Представник середнього за розмірами виду за ніч може вжити 4000 комарів. Кажани не будують сховищ, а використовують природні укриття або об’єкти, створені людиною (печери, скельні тріщини, дупла дерев, горища ті ін.). В зв’язку з пристосуванням до польоту і необхідністю обмежувати польотну вагу кажани народжують лише одного, зрідка двох, дитинчат. Незважаючи на невеликі розміри, кажани живуть порівняно довго: до 5-30 років.

На Полтавщині зареєстровано десять видів представників їх різновидів, з них найбільше представлений рід нічниця (нічниця водяна, нічниця вусата, нічниця довговуха, нічниця ставкова). Чи не найрозповсюдженіша серед них нічниця водяна. Поширена вона в усій області. Цей різновид може мешкати у різних біотипах, але завжди поблизу водойми. Поширений у нас також інший розповсюджений представник роду кажанів — кажан пізній. Це характерний для нашої області осідлий представник. Так званий синантроп, який оселяється у різних частинах людських осель. На полювання кажан вилітає за глибокої темряви за, що й отримав свою назву. Навіть під час зимового сну може періодично прокидатися та вилітати, тому його появу можна іноді спостерігати навіть у найморозніші місяці року.

Рукокрилі Полтавської області є досить чисельними представниками класу ссавців. Основна їх маса належить до деревно-чагарникового та антропогенно зміненого фауністичних комплексів, але є й представниками біля водних біотипів. Останніми роками спостерігається зменшення їх чисельності внаслідок зменшення кількості придатних сховищ, відсутності спокою у тривалих засідках, погіршення кормової бази, санітарної рубки лісів з метою зменшення частки дуплистих дерев, негативного ставлення населення до самого існування рукокрилих. Всі види кажанів Полтавської області занесені до Червоної книги України та потребують постійної охорони.

Кажани — одна з найбільш вразливих груп ссавців. Кожний другий вид кажанів, що мешкають в Україні, занесений до національної Червоної Книги; всі види знаходяться під охороною декількох міжнародних конвенцій.

Іван ПІДДУБНИЙ, начальник держуправління охорони навколишнього природного середовища у Полтавській області

Цікавинки